top of page

Kunstutstillingen FAAMOE med Niklas Blindh i Fondahuset

Utstillingen FAAMOE / URKRAFT viser sørsamiske Niklas Blindhs malerier som inviterer til å forstå urfolks historie, tanker og følelser, med fokus på reindriftens rolle i samisk kultur.

Kunstutstillingen FAAMOE med Niklas Blindh i Fondahuset
Kunstutstillingen FAAMOE med Niklas Blindh i Fondahuset

20.07 - 04.08.24

SOMMERENS KUNSTUTSTILLING I FONDAHUSET

Om arrangementet

Velkommen til åpning av utstillingen lørdag 20. juli kl. 17:00 med musikalsk innslag av Bendik Qvam.

Utstillingen er åpen hver dag til og med 4. august.

Mandag - fredag 15:00 - 17:00.

Lørdag - søndag 13:00 - 15:00.

Sted

Fondahuset, Konstknektveien 68, 7374 Røros, Norge

Utstillingen er et samarbeidsprosjekt med Galleri Kunst og Kaos.

www.kunstogkaos.no

URKRAFT

En utstilling med den sørsamiske billedkunstneren Niklas Blinds fantastiske malerier. Gjennom sine malerier inviterer han oss inn i sine opplevelser, tanker og følelser av det vare, det vakre og arbeidet som vårt urfolk har levd i og av og fortsatt lever med. Han gjør sørsamenes historie tilgjengelig og forståelig gjennom sine malerier, og bidrar til økt forståelse, innsikt og kunnskap om kraften som ligger i historien.

NIKLAS BLINDH – f. 1981, Funäsdalen Niklas Blindh er selvlært kunstner, men først og fremst reingjeter. «Når noen spør meg hva jeg gjør, så svarer jeg automatisk reingjeter. Jeg er reingjeter fra morgen til kveld,» sier Blindh selv. Med sitt helt spesielle og egenartede uttrykk tar Niklas Blindh den samiske kunsten inn i moderne tid.

Drivkraften hans ligger i å uttrykke i maleriet det han ikke får formulert gjennom ord, da spesielt det såre og tunge. Han har malt og tegnet så lenge han kan huske. Han utmerket seg tidlig med god tilbakemelding fra lærere men opplevde at det ikke fantes veiern videre i skoleverket for disse evnene.

Hvordan han ble kunstner står uklart for han, men han har alltid gjennomført det han har bestemt seg for. Og han bestemte seg for å mestre maleriet; dette skulle han bli flink til! Da en utstilling ble planlagt under Jokkmokk fikk han muligheten til å stille ut i Funäsdalen og solgte alt han produserte. Blindh har alltid vært en tenkende person og kunsten har blitt en kanal for å få tanker og undring ned på papiret. Undertrykt frustrasjon, presset på reindrifta, på naturen og på kulturen er kilden til kreativiteten.

Motivene er preget av hans hverdag og reinsdyret har en sentral rolle. Uttrykket er særegent, en krysning mellom abstrakt, kubistisk og figurativt, et helt eget uttrykk som tar den samiske kunsten inn i samtiden. Kunstnerisk slåss han i brytningspunktet mellom det mørke, dystre som truer den samiske fremtiden, og det livsgivende, fargeglade som også eksisterer i urfokets hverdag og reingjeterens arbeidsdag.

Del dette arrangementet!

bottom of page